Triggerit ja poikkeukset - ehkäise huonoja valintoja

23.01.2023

Kohtaatko usein tilanteita, joissa teet huonoja päätöksiä? Et pystykään pitämään kiinni suunnitellusta ja käyttäydyt vastoin parempaa ymmärrystäsi, kun triggeröidyt? Teet jotain, mitä ei haluaisi tai jätät tekemättä jotain, mikä olisi järkevää? Tässä blogitekstissä käsittelen haastavissa tilanteissa toimimista ja jaan työkalun, jonka avulla voit välttää triggeröitymistä aiheuttavien tilanteiden syntymistä.

Räjähditkö lapselle tai työkaverille? Taas? Et olisi halunnut mutta toisen toiminta vaan ärsytti niin paljon. Ahdoitko mahan täyteen sipsiä ja suklaata? Jälleen kerran? Piti syödä järkevästi mutta et pystynyt hillitsemään itseäsi kaupassa.

Meillä kaikilla on kokemuksia tilanteista, joissa käyttäydymme epäedullisella tai haitallisella tavalla. Yleensä meitä kaduttaa myöhemmin, ehkä soimaamme itseämme ja uskomme, että emme voi itsellemme mitään. Saatamme toisaalta myös vierittää käytöksemme syyn itsemme ulkopuolelle: toiset ihmiset provosoivat meitä tai olosuhteet olivat sietämättömät.

Sen sijaan, että syyttelemme tapahtuneesta itseämme, toisia ihmisiä tai olosuhteita, olisi tuhannesti hyödyllisempää pysähtyä miettimään, mitä tilanteessa tai ennen sitä tapahtui. Tarkastelemalla haastavaa tilannetta etäisyydeltä eri kulmista ajatuksen kanssa, kun tapahtumat ja tunnetila eivät ole päällä voit löytää apukeinoja vastaisuuden varalle. Et olekaan niin voimaton kuin luulit!

Kaiva esiin laukaisijat ja apukeinot


Triggerit ja poikkeukset on harjoitus, jolla voit ennaltaehkäistä sellaisten tilanteiden syntymistä, joissa käyttäydyt epätoivotulla tai haitallisella tavalla.

Tämä harjoitus liittyy siis samanlaisiin tilanteisiin kuin aiemmin jakamani Parveke ja kupla. Ero on siinä, että se harjoitutti meitä pärjäämään tilanteessa, joka iskee päälle joka tapauksessa, kun taas tässä harjoituksessa tarkoitus on välttää näiden tilanteiden syntymistä tai meidän huonoa reagointia niissä.

Tämä on itsekseen tehtävä harjoitus mutta voit tehdä sen myös jonkun sparrattavasi kanssa.

Tämän treenin avulla:

  • kartoitat tilanteita, joissa toimit epätoivotulla tavalla
  • saat selville asioita, jotka petaavat tietä tai laukaisevat huonoa käytöstäsi
  • löydät asioita, jotka estävät huonoa käytöstäsi tai saavat käyttäytymään toivotulla tavalla
  • valitset tärkeimmät asiat, joihin kiinnität huomiosi, jotta toimisit jatkossa rakentavammin.

Harjoitusta varten tarvitset kynän ja muistilappuja, mieluiten kahta ei väriä sekä pöytä- tai seinäpinta-alaa, esimerkiksi valkotaulun ja tussin, mutta merkkaamiseen käy myös maalarinteippi.Varaa harjoitukseen aikaa ainakin tunti.

Tee näin:

  1. Mieti tilanteita, joissa et ole reagoinut haluamallasi tavalla. Sinulla saattaa olla mielessä valmiina jokin tietty tilanne tai toistuva reagointitapa, jonka haluat muuttaa. Voit valita sen työstöön. Voit myös pohdiskella missä tilanteissa olet vältellyt, paennut, jähmettynyt, hyökännyt, hypännyt tilanteeseen suinpäin? Valitse joku tilanteista työstettäväksi.
  2. Pohdi seuraavaksi mitkä asiat vaikuttavat niin, että toimit tilanteessa huonolla tavalla tai olet lähellä toimia niin? Mieti sekä asioita, jotka alustavat tätä toimintaa ennen tilannetta että asioita, jotka ovat läsnä itse tilanteessa. Kirjaa näitä asioita ylös yksi per lappu. Mieti esimerkiksi seuraavia tekijöitä: missä paikoissa tätä tapahtuu, mihin ajankohtaan, millaisessa seurassa, millaisia odotuksia sinulla on, mitä tunteita tai ajatuksia sinulla on sekä mitä olet tehnyt tai jättänyt tekemättä tapahtumaa ennen?
  3. Kun olet listannut tarpeeksi,on aika järjestellä lappuja.Piirrä tai teippaa itsellesi tarpeeksi iso nelikenttä. Kirjoita vaaka-akselille triggerin voimakkus ja pystyakselille esiintyvyys/ todennäköisyys. Sijoita laput yksi kerrallaan nelikenttään sen mukaan, kuinka usein asia tapahtuu ja kuinka voimakas sen vaikutus on sinuun huonoa käytöstä laukaisten.
  4. Tarkastele nelikenttää. Alavasemman neljänneksen laput voi jättää huomiotta: niihin et törmää usein eivätkä ne triggeröi sinua pahasti. Alaoikealla oleviin ei tarvitse kiinnittää myöskään huomiota: ne hoituvat usein samalla, kun teet todennäköisemmin kohtaamillesi jotain. Ylhäällä olevat laput ovat ne, joihin keskitymme: yläoikealla olevat laukaisevat tekijät ja olosuhteet ovat niitä, joille on erityisesti löydettävä aputoimia.
  5. Seuraavaksi etsitään poikkeuksia. Pohdi missä tilanteissa onnistut välttämään huonon toiminnan. Mikä on silloin eri lailla? Tarkastele jälleen olosuhteita, tapahtumia, tekemisiä ennen tilannetta ja sen aikana. Listaa näitä yksi per lappu. Mieti lisäksi mitä voit itse tehdä, jotta tuo poikkeus tapahtuisi useammin. Mistä voit päättää? Mihin voit vaikuttaa?
  6. Viimeiseksi yhdistät poikkeuksien paljastamia keinoja pahimpiin triggereihisi (yläoikea neljännes). Mikä voisi auttaa sinua välttämään triggeröitymisen? Valitse arjessa kokeiltavaksi kerrallaan vain yksi tai korkeintaan kaksi keinoa, joista lupaat pitää kiinni. Huomaa, että jokin keino voi auttaa laajastikin erilaisiin triggereihin. Yritä löytää näitä, jos mahdollista ja jos ne ovat helpohkosti toteutettavissa.

Nappaa vinkki talteen graafisessa muodossa.

Ajatuksia pohdiskeluun


Tyypillisiä hankalia tilanteita ja ongelmia ovat esimerkiksi vaikeiden keskustelujen välttely, maltin menettäminen vuorovaikutustilanteissa tai huonojen elämäntapavalintojen tekeminen. Sinulla on todennäköisesti omat kompastuskivesi, joissa järkevä toiminta unohtuu tilanteen tuoksinnassa. Tartu yhteen kerrallaan. Valinnan teet itse mutta yksi tapa ajatella asiaa on pohtia, mistä ongelmallisesta toiminnasta on sinulle tai muille eniten haittaa ja mitä tapahtuu eniten.

Ensimmäinen askel muutokseen on huomata, että jonkin täytyy olla jatkossa toisin. Sinä haluat parempaa. Toinen askel on ymmärtää, että muutokseen tarvitaan sinun omaa panostasi. Halun ja vastuun hyväksynnän jälkeen on syytä tarkastella tilannetta neutraalisti. Tutki asiaa. Mikä estää sinua? Milloin taas onnistut? Etsi keinoja, joita voit lähteä ottamaan mukaan mahdollisimman helposti omaan arkeesi. Keskity jälleen yhteen ja sitoudu siihen. Tarkkaile, miten se toimii ja tee muutoksia tarpeen mukaan.

Ongelman neutraali ja monipuolinen tarkastelu auttaa suhtautumaan epäonnistumisiin rakentavammin ja poikkeuksien löytäminen vahvistaa uskoa muutoksen mahdollisuuteen. Sinä olet muutoksessa aktiivinen ja kyvykäs toimija.


Haluatko treenata mieltäsi valmentajan kanssa? Lue lisää palveluistani täältä.