Parveke ja kupla - osta aikaa reagoida hyvin

24.11.2022

Kohtaatko tilanteita, joissa toimit äkkiä vaistonvaraisesti ja jälkeenpäin kaduttaa? Haluaisitko oppia sietämään haastavia tilanteita paremmin ja toimimaan niissä rakentavammin? Tässä blogitekstissä käsittelen sisäänrakennetun autopilottimme ikävää puolta ja jaan työkalun, joka voi auttaa ostamaan aikaa paremmalle reagoinnille.

Ihmismielen autopilotista on paljon hyötyä: ensinnäkin se säästää aikaamme ja voimiamme, kun se tekee valintoja puolestamme. Tämän lisäksi se pelastaa meitä vaaroilta.

Tässä järjestelmässä on tietenkin myös niitä vähemmän mieluisia ominaisuuksia, jotka liittyvät juurikin aivojemme tulkitsemiin uhkiin. Jokainen meistä on varmasti joutunut systeeminsä uhriksi ja huomannut toimineensa tavalla, joka ei ollut hyödyllinen tai josta oli jopa vahinkoa.

Ärsyyntyminen tai pelko saa meidät toimimaan tavoilla, jotka koetussa hetkessä tulevat selkärangasta. Oletko itse esimerkiksi:

 • vältellyt joitakin tilanteita tai ihmisiä
 • paennut jostakin tilanteesta
 • jähmettynyt, kun pitäisi toimia
 • hyökännyt sanallisesti
 • myöntynyt automaattisesti johonkin, johon et oikeasti halunnut suostua?

Et siis tee sitä mitä haluaisit, kannattaisi tai pitäisi tehdä. Ja kyllähän sinä tiedät. Ainakin sitten myöhemmin tilanteen jälkeen. Suuri kysymys onkin, miten saada autopilotilla kruisaava itsensä kiinni näissä tilanteissa niin, että pääsee soveltamaan järkeviä toimintatapoja, jotka osaa paperilla? Tarvitaan aikaa.

Suojaava kupla ja pidättelevä parveke


Parveke ja kupla on työkalu, jota voit hyödyntää tilanteisiin, joissa sinua ärsyttää tai pelottaa ja joissa tuppaat reagoimaan liian nopeasti. Se on itse tehtävä harjoitus, jota treenaat ennakkoon, jotta voit käyttää sitä myöhemmin itse haastavissa tilanteissa helposti.

Tämän treenin avulla:

 • tulet pohtineeksi millaiset tilanteet ovat hankalia sinulle ja käyttäytymistäsi niissä
 • kasvatat harkinta-aikaa ärsykkeen ja reaktiosi välillä
 • siedätät itseäsi hankalien tilanteiden kohtaamiseen.

Harjoittelua varten tarvitset oikeastaan vain oman mielesi, mutta jos tykkäät jäsentää ajatuksiasi kirjoittamalla, voit varata myös muistiinpanovälineet. Tarvitset halua mielikuvitteluun eli hieman leikkimielisyyttä, eli jos et pysty antautumaan sellaiseen, tämä harjoitus ei todennäköisesti ole sinua varten. Aina toki voit kokeilla!

Varaa aikaa ensimmäiseen harjoituskertaan ainakin vartti, koska silloin teet myös pientä kartoitustyötä. Myöhemmillä harjoittelukerroilla viisikin minuuttia voi hyvin riittää.

Tee näin:

 1. Mieti ja halutessasi kirjaa ylös tilanteita, joissa et ole reagoinut haluamallasi tavalla. Hankalat tilanteet ovat usein vuorovaikutustilanteita, mutta epätoivottuja reaktioita voi aiheuttaa myös jokin ympäristö tai tapahtuma ilman suoraa ihmiskontaktia.
 2. Miten olet niissä toiminut: oletko vältellyt, paennut, jähmettynyt, hyökännyt? Hyökkääminen voi olla myös suinpäin johonkin lähtemistä, mikä myöhemmin kaduttaa.
 3. Valitse joku näistä tilanteista työstettäväksi. Valintakriteerin päätät itse, mutta yksi vaihtoehto on valita tilanne, jonka kohtaat usein, tai josta syntyy merkittävää haittaa.
 4. Mieti, onko reaktiosi tilanteessa poispäin eli välttelet jotain tai lamaannut, vai kohti eli hyppäät ajattelematta tekemään jotain, mitä et haluasi?
 5. Jos liike on poispäin, ota treeniksesi Kupla, jos kohti, treenaa Parveketta.

Kupla

Kuplan tarkoituksena on luoda sinulle mielikuvan kautta varmuus siitä, ettei mitään pahaa voi tapahtua tilanteessa sinulle vaikka pysyt siinä ja mielesi tulkitsee sen uhkaavana.

Kun tunnistat pelkoreaktiosi, tee heti ensin resetoiva hengitys. Luo sen jälkeen itsesi ympärille mielessäsi "suojaava kupla", jonka sisällä voit kuunnella esimerkiksi aggressiivisesti kommunikoivaa ihmistä henkisesti turvassa.

Kuivaharjoittele kuplan luomista silmät kiinni. Millainen se on? Millainen koostumus siinä on? Minkä paksuiset seinät siinä on? Minkä värinen se on? Miltä sinusta tuntuu sen sisällä? Miltä tuntuu katsoa ja kuunnella tapahtumaa sen ulkopuolella? Miten se ilmaantuu ympärillesi? Onko se eloton vai elävä? Onko sillä nimi? Mitä elävämmin ja tarkemmin voit kuvitella auttavan suojakuplasi, sitä vahvemmin se tukee sinua jatkossa.

Parveke

Parvekkeen tarkoituksena on viedä sinut etäämmälle tilanteesta, jotta voit tarkastella siinä tapahtuvia asioita ja ostaa aikaa järkevämmälle reagoinnille.

Kun tunnistat halusi reagoida nopeasti, esimerkiksi sanoa ikävästi tai myöntyä johonkin mitä et halua, tee resetoiva hengitys. Hyppää sen jälkeen mielessäsi tilanteen yläpuolelle ikäänkuin katsomaan tilannetta kauempaa parvekkeelta.

Kuvittele mielessäsi hypyn liike ja miltä näkymä parvekkeelta näyttää? Kuinka korkealla olet? Miltä tuntuu seisoa siellä? Miltä kätesi tuntuvat kaiteella tai parveke jalkojesi alla? Kuvittele mahdollisimman tarkasti olemisesi parvekkeella.


Harjoittele kuplan luomista tai parvekkeelle hyppyä ensin omassa rauhassa ilman mitään tilannetta. Siirry sen jälkeen kuvittelemaan mielessäsi valitsemasi hankala tilanne ja luo kupla tai hyppää parvekkeelle siinä.

Harjoittele tositilanteissa ensin jollakin helpohkolla. Kun tunnistat arjessasi tilanteen, josta haluaisit pois, luo kupla tai kun huomaat halusi hyökätä, ota etäisyyttä. Tarkoitus on vahvistaa kuplan ja parvekkeen käyttöön ottamista, jotta se olisi saatavillasi lopulta myös niissä kaikista vaativimmissa tilanteissa.

Nappaa vinkki talteen graafisessa muodossa.

Ajatuksia pohdiskeluun ja treenaamiseen


Työkalujen käytössä treenaaminen on avainsana. Jotta niitä osaisi käyttää tositilanteessa, tulee niiden opetteluun panostaa systemaattisesti. Kuplaan ja parvekkeeseen kannattaa suhtautua kuin jonkin urheilulajin teknisen suorituksen harjoitteluun, josta muodostuu automatisoitunut taito, jota voit käyttää pelin tiimellyksessä sen kummemmin sitä ajattelematta.

Kupla pidättelee tilannetta vyörymästä sinun päälle, parveke pidättelee sinua vyörymästä tilanteen päälle.

Kun olet kuplassa tai parvekkeella, tarkastele tilannetta kuin sivullinen, myös itseäsi. Mitä tässä tapahtuu? Mitä joku tekee tai sanoo? Mitä haluat tilanteesta seuraavan? Mitä voisit itse tehdä, jotta tilanne menisi sitä kohti? Vuorovaikutustaitoja voi ja pitää harjoitella erikseen. Kuplan ja parvekkeen tehtävä on ostaa sinulle aikaa ajatella, jotta pystyt käyttämään näitä taitoja.

Ota tavaksesi tunnistaa tilanteita, joissa et toiminut haluamallasi tavalla, ja treenaa kasvattamaan aikaikkunaa ärsykkeen ja reaktiosi välillä. Mene kohti aitoa haluasi, tarkoitustasi, poispäin autopilotin ehdotuksesta.


Haluatko treenata mieltäsi valmentajan kanssa? Lue lisää palveluistani täältä.