Ongelmakeskeinen coach - herätä sinnikkyytesi

Oletko tilanteessa, jossa haluat muutosta hirveästi, mutta sinulla ei meinaa riittää uskoa siihen, että se toteutuu? Tässä blogitekstissä käsittelen energiavirtojen suuntaamista tuskailusta sisuuntumiseen ja tekoihin, ja jaan hieman erikoisemman harjoituksen, joka ravistelee sinua pois horroksesta!
Haluat uuden työpaikan, päästä opiskelemaan, löytää aikaa omalle harrastukselle, mutta ei vaan onnistu. Sinä palat halusta päästä käsiksi tekemiseen, mutta sinua estetään! Törmäät mielestäsi epäloogisiin tai epäreiluihin sääntöihin ja käytäntöihin, eikä kykyjäsi tai tarpeitasi ymmärretä.
On oleellista käsittää, että kulutat kallista energiaasi ja aikaasi tilanteesta ärsyyntymiseen ja vellontaan, vaikka voisit käyttää sen tekoihin, jotka vievät sinua kohti tavoitettasi. Ahdistumisen ja ärsytyksen tunne on normaali, ja todennäköisesti jokainen meistä sen kohtaa jossakin kohtaa unelmiemme kanssa, mutta sinun päätettäväksesi jää, haluatko olla ihminen, jolla on vaihtoehtoja, joka voi vielä vaikuttaa tavoitteidensa toteutumiseen, vaikka lunta tulee tupaan.
Anna antitsemppauksen ärsyttää sinut toimintaan
Ongelmakeskeinen coach on hiukan erikoisempi harjoitus, joka sopii tilanteeseen, jossa janoat jotakin muutosta, mutta sinusta tuntuu, että asia ei etene. Ahdistus ja turhautumisesi kohdistuvat olosuhteisiin ja toisiin ihmisiin, mikä saa sinut näkemään itsesi melko neuvottomana ja jumissa olevana.
Tämä on pääsääntöisesti itse tehtävä harjoitus, mutta voit käyttää sitä myös jonkun toisen sparraamiseen.
Treenin avulla:
- saat katkaistua pahimman ahdistusvellonnan
- voimaannut toimijaksi ja toisten ihmisten tai olosuhteiden syyttely vähenee
- löydät asioita, joita voit kokeilla ongelman ratkaisemiseksi.
Tarvikkeiksi riittää muistiinpanovälineet. Aikaa harjoitukseen menee vartista puoleen tuntiin riippuen siitä, kuinka sinnikäs olet sen kanssa ja haluatko tehdä toimintasuunnitelman heti samalla.
Huomioi, että tätä harjoitusta varten sinulla tulisi olla ymmärrys motivaation ainesosista ja niiden kartoitus tehtynä. Tee siis Into ja usko -harjoitus ennen kuin kokeilet tätä.
Tee tämä harjoitus vain, jos sinulla on tarpeeksi intoa tavoitettasi kohtaan. Matalan uskon ei myöskään tulisi johtua epäilyksistä omia kykyjä kohtaan. Muuten on riskinä, ettet löydäkään itsestäsi vastusta "coachille" ja tämä harjoitus ei tsemppaakaan, vaan saa aikaiseksi itsensä epäilyä.
Jos toimit toiselle ihmiselle ongelmakeskeisenä coachina, varoita häntä etukäteen siitä, että metodi on vähän erikoinen ja otat siinä poikkeuksellisen roolin. Muuten kysymykset tulevat ikävänä yllätyksenä.
Ratkaisukeskeisessä coachingkeskustelussa on hetki, jossa koutsi vie asiakkaan tilanteeseen, jossa muutostoive on toteutunut. Hän esittää kysymyksiä siitä, millainen tilanne on nyt ja miltä elämä näyttää, yhä uusilla kysymyksillä eri kulmista, ja saa asiakkaan löytämään hyötyjä toteutuneesta tavoitteesta.
Ongelmakeskeinen coach myös jankuttaa ja piinaa kysymyksillä mutta kielteisestä näkökulmasta: mitä sitten, kun tuo EI toteudu?
Tee näin:
- Kysy koutsina: "Mitä nyt, kun tuo toivomasi ei tule toteutumaan?"
- Keksi vastaus: "No, siinä tapauksessa teen X." Kirjaa vastauksesi ylös.
- Koutsi: "Mitä jos tuo X ei onnistu?"
- Vastaa uudella vastaväitteellä, jonka kirjaat.
- Jatka koutsin ja itsesi vuoropuhelua niin pitkälle kuin kykenet. Ongelmakeskeinen koutsi jaksaa jankuttaa ja lytätä unelmaasi ja sinä vastaat samalla mitalla. Kokeile kuinka ärsyttäväksi voit heittäytyä koutsin roolissa (varauksella toiselle ihmiselle tehdessäsi).
- Katso listaamiasi vastaväitteitä. Se on luettelo toimenpiteistä, joita voit lähteä kokeilemaan ja jatkojalostamaan. Oletko jo tehnyt jotain tällaista? Miten se on toiminut? Miten voisit kehittää sitä? Mitä kannattaisi seuraavaksi lähteä kokeilemaan tai mikä hyödyttäisi eniten? Tee toimintasuunnitelma.
Nappaa vinkki talteen graafisessa muodossa.
Ajatuksia pohdiskeluun
Mitä hyötyä tästä grillauksesta sitten on? Juju piilee toisen hahmon roolin ottamisessa. Omaa sisäistä puhettamme saatamme uskoa, kun se kuiskuttelee, ettei tästä mitään tule. Kun taas joku toinen (vaikka sinä itse ärsyttävän koutsin roolissa) haastaa ison unelmasi, se nostattaa sisuuntumista. Kun sinulle sanotaan, ettei tule onnistumaan, ei kannata, et pysty, jätä sikseen, ärsyynnyt. Voinpas! Voin kokeilla tuota, ja tuota.
Välitön etu on tunnetilan muutos. Pääset pois epätoivosta, joka on voinut alkaa nousta. Kun vastustat lyttäämistä, löydät kummallisesti tarmoa tsempata itseäsi, keksiä syitä miksi onnistut ja keinoja, joita kokeilla.
Vastaväitteiden listaltasi voi löytyä myös asioita, jotka muuttavat suuntaasi tai suhtautumistasi tilanteeseen kokonaan tai hetkellisesti. Jos esimerkiksi et meinaa löytää haluamaasi työtä, voisitko lähteä yrittäjäksi? Joskus myös listalla olevien tilannettasi edistävien toimenpiteiden tekeminen voi rauhoittaa tilannetta, riittää siinä hetkessä, sillä ne tuovat arkeen innostusta ja toimijuuden tunnetta. Silloin ei ole niin tuskainen kiire päästä tavoitteeseen ja voit edistää tavoitettasi rauhallisemmin mielin.
Kun olet jumissa, et ole toimija. Haaskaat energiaasi voivotteluun ja tuskailuun. Ota omistajuus ongelmastasi ja kaiva esiin sisuuntumisesi ja keinoja, joihin ohjaat energiasi.
Haluatko treenata mieltäsi valmentajan kanssa? Lue lisää palveluistani täältä..