Kiinnostuskartta - löydä sisäinen motivaatiosi

05.01.2023

Etkö saa kiinni siitä, mitkä asiat kiinnostavat sinua? Kärsitkö siitä vaivasta, että eniten kiinnostaa kaikki? Vai tuntuuko sinusta, ettet oikeastaan tee mitään itseäsi kiinnostavia juttuja vaan pelkästään sellaisia, joita sinulta odotetaan? Tässä blogitekstissä käsittelen sisäistä motivaatiota ja jaan työkalun, joka voi auttaa sinua saamaan elämääsi lisää innostusta.

Tyypillisiä tilanteita, joissa pysähdymme miettimään, mitä oikeastaan haluamme tehdä ovat esimerkiksi uuden suunnan hakeminen uralla tai uusia opintoja harkittaessa. Moni meistä joutuu pohtimaan myös voimavarojensa ja resurssiensa jakamista eri kiinnostuksen kohteille, kun arjen realiteetit kertovat, etteivät paukut riitä ihan kaikkeen ihan niin korkealla tasolla kuin haluaisimme.

Ihmisen hyvinvoinnille on tärkeää päästä toteuttamaan itseään, tekemään kiinnostavia ja innostavia asioita. Näiden asioiden parissa aika kuluu kuin siivillä, sillä ne tuottavat nautintoa. Koska meidän ei tarvitse pakottaa itseämme tekemään niitä, jaksamme myös helpommin kehittää osaamistamme niiden parissa.

Usein miellämme kivojen asioiden tekemisen kuuluvan vapaa-aikaan ja moni hyväksyy työn olevan jopa hampaat irvessä juotavaa karvasta kalkkia, vähintäänkin tylsää rutiinia. Sisäisesti motivoivien asioiden ujuttaminen osaksi työtä voisi kuitenkin parantaa arkeamme, vaikkemme ansaitsisi elantoamme täysin intohimomme parissa. Jokaisen kannattaa vähintäänkin tarkastella elämäänsä kokonaisuutena sen suhteen, onko siellä tarpeeksi itselle mieluista tekemistä.

Kiinnostuskartta vie innostuksen lähteille


Kiinnostuskartta on harjoitus, joka sopii tehtäväksi erityisesti elämän risteyskohdissa mutta myös milloin tahansa, kun on fiilis, että elämä ei tällä hetkellä tuota tarpeeksi iloa.

Se on itse tehtävä harjoitus, mutta voit tehdä sen myös jonkun sparrattavan ihmisen kanssa tukemaan hänen sisäistä motivaatiotaan. Variaatio tästä voi tuoda myös työkontekstissa oivan mahdollisuuden parantaa työn imua. Palaan tähän kirjoituksen lopussa.

Treenin avulla:

  • saat selville mitkä asiat sinua ihan oikeasti kiinnostaa
  • priorisoit kiinnostuksen kohteitasi
  • saat käsityksen siitä missä määrin pääset toteuttamaan itseäsi.

Harjoitus onnistuu myös ihan kynän ja paperin avulla, mutta suosittelen lämpimästi käyttämään lappuja,etenkin jos haluat tehdä priorisointia harjoituksessa. Voi olla hyvä idea käyttää itse tehtyjä lappuja, koska niitä voi mennä paljon.

Varaa harjoitukseen vähintään puoli tuntia aikaa, ryhmässä tehtäessä ainakin tunti ja mieluusti enemmänkin.

Tee näin:

  1. Listaa asioita, joita tykkäät tehdä tai tykkäisit tehdä aivan silkasta tekemisen ilosta, ilman taloudellisia rajoitteita tai sosiaalisia paineita. Kriteeri on se, että sinä haluat tehdä sitä asiaa, ei että joku muu haluaa, että teet, tai että saisit esimerkiksi rahaa tai ihailua tuon asian tekemisestä.
  2. Mieti nykyhetkeä, mutta myös menneisyyttä, jopa lapsuutta sekä asioita, joiden toteuttamisesta olet unelmoinut.Listaa mahdollisimman paljon.
  3. Pisteytä seuraavaksi kirjaamasi asiat ykkösestä kolmoseen. Anna kolmonen niille puuhille, joita pääset tekemään niin paljon kuin sielu sietää. Kaksi pistettä asioille, joita tekisit vieläkin enemmän jos se olisi mahdollista ja ykkönen asioille, joita et pääse tekemään tarpeeksi. Lajittele tekemiset näihin kolmeen kategoriaan.
  4. Pohdi listaasi. Ovatko listalle päätyneet asiat sinulle itsestäänselviä? Tuliko joku yllätyksenä?Oliko se jokin asia menneisyydestä tai haave, jonka olit ehtinyt unohtaa? Yllättikö, että jokin asia ei päässyt listallesi? Olisiko mahdollista vähentää tai lopettaa näiden asioiden tekemistä? Voit merkitä yllätykset jollakin tapaa muistiin.
  5. Seuraavaksi priorisoit asioita. Se on helpompaa, jos olet kirjoittanut asiat lapuille.
    Voit tehdä priorisoinnin helpommin vertaamalla aina kahta asiaa keskenään. Ota kaksi lappua ja kysy: "kumman valitsisin, jos voisin valita vain toisen?" Jätä voittaja vertailuun ja siirrä häviäjä sivummalle. Vertaa uutta lappua ensin edelliseen "voittajaan" ja näistä hävinnyttä aiemmin hävinneisiin ja laita oikeaan kohtaan.
  6. Tehtävänä on tämän jälkeen miettiä miten pääsisit toteuttamaan itseäsi kiinnostavia asioita työssä tai vapaa-ajallasi enemmän. Mieti miten voisit päästä tekemään tärkeimpinä pitämiäsi asioita, niitä asioita, joita et pääse tekemään juuri lainkaan nyt ja aivan erityisesti asioita, jotka ovat sekä tärkeitä että nykyhetkessä harvinaista herkkua.

Nappaa vinkki talteen graafisessa muodossa.

Iloa elämään ja imua työhön


Tästä harjoituksesta on monia versioita. Itse törmäsin tähän ensimmäisen kerran Lauri Järvilehdon blogissa nimellä Kutsumuskartta. Kannattaa käydä lukemassa Laurin pohdintaa linkin takaa. Itse tykkään käyttää nimeä Kiinnostuskartta, koska aika monen ihmisen korviin kutsumus on liian tuhti sana. Tämä voi olla hyvä pitää mielessä, jos teetät treenin tai suosittelet sitä jollekin toiselle.

Niin kuin monessa muussakin muutoksessa, innostavien asioiden lisäämisessä pienikin parannus voi vaikuttaa isosti. Päätä mitä lähdet lisäämään ja keskity siihen. Varaa sille tarvittavat resurssit, priorisoi se, kerro muillekin, että tämä on sinulle tärkeää ja vaali omaa aikaasi oman juttusi parissa.

Harjoituksen uusiminen aika ajoin voi olla myös järkevää, vaikket olisikaan missään selvässä tienhaarassa, jotta et ajaudu tekemään vain arjen pakollisia asioita. Monelle meistä on tyypillistä työntää omat tarpeet syrjään parempaa hetkeä varten, emmekä huomaa sen hetken viipymistä, ellemme pysähdy välillä tarkastelemaan tilannettamme.

Tiimin tai työryhmän kesken voidaan tätä harjoitusta soveltaa niin, että listataan työhön liittyviä tekemisiä. Näin voidaan parhaimmillaan jakaa työtehtäviä ihmisten kiinnostusten mukaisesti. Työkaverit saattavat esimerkiksi tehdä itselleen epämieluisia tehtäviä, mutta pajatyöskentelyn ja avoimen keskustelun avulla selviää, että tehtäviä vaihtamalla molemmat ovatkin tyytyväisiä ja innostuneempia. Samaa periaatetta voi hyödyntää muissakin tiimeissä - kokeile vaikka jakaa kodinhoidon tehtävät tällä periaatteella!

Me voimme paremmin, kun pääsemme toteuttamaan itseämme meitä aidosti kiinnostavien asioiden parissa. Tiedosta, mitä ne ovat ja lisää niitä elämääsi.


Haluatko treenata mieltäsi valmentajan kanssa? Lue lisää palveluistani täältä.