Arvostuksen 360 - näe vahvuutesi monin silmin

Etkö osaa sanoittaa vahvuuksiasi? Vai onko mieleesi hiipinyt tympeä ajatus, ettet oikein osaa kunnolla mitään? Tässä blogitekstissä käsittelen palautteen saamisen tärkeyttä ja jaan työkalun, jonka avulla voit paikata akuuttia palautepulaa ja tunnistaa vahvuuksiasi.
Saamme palautetta aivan liian vähän. Erityisesti vahvistavan palautteen saaminen olisi tärkeää, jotta saisimme käsitystä vahvuuksistamme ja toiminnastamme, joka on koettu hyödylliseksi.
Jos kukaan ei kerro, mitä he sinussa arvostavat, voit kokea esimerkiksi seuraavaa:
- et tiedä, missä asioissa olet hyvä tai onnistunut
- saatat tuntea, ettet ole missään hyvä
- sinusta tuntuu, että sinua ei arvosteta
- arvuuttelet, ovatko tekemäsi asiat toivottavia.
Palautetta on hyvä opetella itse pyytämään ja organisaatioissa tulisi varmistaa yhteisesti sovituilla tavoilla sen antamista arjessa säännöllisesti. Akuutissa palautteen puutostilassa voit hätäavuksi kuitenkin tehdä myös itse tai parin kanssa harjoituksen, joka simuloi palautteen saamista toisilta.
Vahvistavaa palautetta sielun silmin
Arvostuksen 360 on hyvän mielen harjoitus, jossa annat itsellesi vahvistavaa palautetta viidessä eri roolissa. Voit tehdä sen itseksesi, jonkun sparrattavan ihmisen kanssa, parina toisen ihmisen kanssa tai isommallakin porukalla pariharjoituksena.
Treenin avulla:
- löydät vahvuuksiasi
- kasvatat luottamusta osaamiseesi
- saatat myös samalla vahvistaa tunnesidettä tiettyihin ihmisiin.
Tarvikkeiksi riittävät muistiinpanovälineet. Jos treenaat yksin, suosittelen lisäksi myös nauhurin käyttöä. Aikaa harjoitukseen on hyvä varata puoli tuntia, jos teet sen yksin ja tunti, jos se tehdään parina.
Ideana on tehdä 360-palaute mutta kuviteltuna. Tässä kerrot itse eri asemissa olevien ihmisten suulla asioita, joita he arvostavat sinussa. Palautteen antajat ovat:
- esihenkilö tai muu johtaja
- työkaveri/ vertainen
- asiakas/ joku, jota olet auttanut
- läheinen ihminen
- sinä itse.
Tehtävä kannattaa tehdä parin kanssa, jolloin voit keskittyä vain kertomaan palautteen antajien suulla asioita - kirjaamisesta huolehtii pari. Jos teet yksin, suosittelen nauhoittamaan puheesi ja tekemään muistiinpanot myöhemmin. Kirjurin on oltava ihminen, johon luotat sillä tasolla, että voit antautua vapaasti tehtävälle. Tässä puhut itsestäsi ja samalla suhteestasi "palautteen antajiin".
Tee näin:
- Kirjurilla on viisi henkilöä listan sarakkeissa ja jokaisen kohdalle hän kirjaa kymmenen asiaa riveille.
- Tehtäväsi on kertoa asioita, joita nämä ihmiset arvostavat sinussa. Tee se rooli kerrallaan minä-muodossa, koska silloin tehtävä on vaikuttavampi. Esimerkiksi näin: "Olen Raisan kollega Mari, ja arvostan Raisassa sitä, että hän kysyy mitä kuuluu." Anna palaute myös itsellesi: "Olen Raisa ja arvostan itsessäni halua tehdä maailmasta paremman paikan."
- Varaudu siihen, että keksiminen voi tuntua työläältä. Jatka sinnikkäästi, äläkä esimerkiksi välitä siitä oletko jo maininnut saman asian. Anna asioiden tulla intuitiivisesti. Voit myös miettiä tilanteita, joissa olette olleet ja mitä niissä henkilö sinusta olisi voinut sanoa. Tarkoitus ei ole kirjata pelkästään niitä palautteita, mitä he oikeasti ovat antaneet, vaan mitä he VOISIVAT antaa.
- Kirjaamisen jälkeen kirjuri lukee sinulle asiat palautteen antajien suulla minä-muodossa.
- Vaihtakaa tehtäviä, jos teette harjoituksen parina.
- Tämän jälkeen voit vielä itsenäisesti tarkastella listauksia. Onko siellä vahvuuksia, jotka toistuvat? Ovatko muut tuoneet esiin samoja vahvuuksia kuin sinä itse?
- Voit vielä sanoittaa selvimmät vahvuutesi kiteytykseksi.
Joillakin ihmisillä harjoitus saa aikaan voimakkaitakin tunteita, esimerkiksi kiitollisuutta tai yhteenkuuluvuuden tunnetta ihmisiin, joita valitsi harjoitukseen. Tätä voi hyödyntää myös niin, että tekee harjoituksen sellaisen tai muutaman sellaisen ihmisen osalta, jonka kanssa suhde on kivisempi. Voit myös itse antaa palautetta heille. Tämä harjoitus voi auttaa suhtautumaan henkilöön ja suhteeseenne uudella tavalla.
Nappaa vinkki talteen graafisessa muodossa.
Ajatuksia pohdiskeluun yksin ja yhdessä
Palautteen antamisen ja saamisen kulttuuri ei synny itsestään. Organisaatiolla on suuri vastuu myös tässä, kuten muidenkin yhteisön toimintatapojen muodostumisessa. Jokainen kantaa myös yksilönä kortensa kekoon.
Jos palautteen antaminen tuntuu haastavalta, voi olla hyvä aloittaa juuri vahvistavan palautteen antamisesta. Tarvitsemme sitä myös moninkertaisesti korjaavaan palautteeseen nähden, joten sitä antamalla on vaikea mennä metsään.
Tämänkin harjoituksen voi muuntaa "oikeaksi" palautteen antamisen välineeksi vaikkapa tiimissä, työryhmässä, projektissa tai laajemmin organisaatiossa. Sen voi toteuttaa luottamuksen tasosta riippuen avoimesti tai anonyymisti, ja jatkojalostaa isommaksi kokonaisuudeksi esimerkiksi keskustelujen muodossa.
Mitä arvostatte toisissanne? Mitä nämä arvostamanne teot saavat teidät tuntemaan? Mitä hyötyä ne tuottavat yhteisössänne? Miten voitte varmistaa, että ihmiset pääsevät jatkamaan näiden hyvien asioiden tekemistä?
Me tarvitsemme palautetta kehittyäksemme ja pystyäksemme ohjaamaan omaa toimintaamme. Hae ja anna palautetta - aloita vaikka antamalla sitä itsellesi.
Haluatko treenata mieltäsi valmentajan kanssa? Lue lisää palveluistani täältä.